Ugrás a fő tartalomra

Kötelező törzstőke emelés határideje: 2017 márciusa

Az Országgyűlés határozata értelmében a következő év márciusáig van lehetőség a kötelező törzstőke emelésére. A törvényjavaslat szerint azok a kft.-k, melynek jegyezett tőkéje nem éri el a hárommillió forintot "legkésőbb 2017. március 15-ig köteles a törzstőkéjét megemelni vagy átalakulni, egyesülni azzal, hogy a tőkeemlésről a Ptk. rendelkezéseinek alkalmazásával határozhat."
A döntés alapján ezen vállalkozásoknak a tőkeemlés után járó 40 ezer forintos illetéket nem kell megfizetni, ha a cég egyéb adatváltozást is bejelent, ebben az esetben a 15 ezer forint általános változásbejegyzési illetéket kell megfizetni.
A törvény szerint így elválik egymástól azon korlátolt felelősségű társaságok Ptk.-hoz igazításának határideje, melynek törzstőkéje eléri a 3 millió (ezek esetében marad a 2016.március 15-i határidő), illetve a 3 milliós törzstőkét el nem érő társaságokra vonatkozó határidő (2017.március 15.).
A gazdasági társaságok mellett a civil szervezetek is egy éves határidő-halasztást kaptak arra, hogy megfeleljenek az új Ptk. rendelkezéseinek, így az ő esetükben is 2017. március 15-ig kell a szükséges változtatásokat végrehajtani.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cégalapítás 18 év alatt.

Cégalapítás 18 év alatt is lehetséges. Ehhez szülői hozzájárulási nyilatkozatra van szükség, valamint akkor lehetséges, ha az ügyvezető nagykorú, azaz felnőtt, a tulajdonos pedig kiskorú. 18 év alatti személy semmilyen formában nem lehet ügyvezető, csak tulajdonos lehet. A cégalapítás aláírásakor személyesen meg kell jelennie a kiskorú, 18 év alatti leendő tulajdonosnak. Tanuló jogviszonyban lévő diák, aki már betöltötte a 18. életévét, de még nappali tagozatos tanuló ügyvezető esetén a járulék 0Ft. Ezzel a cég 70.000 Ft járulékköltséget spórol havonta. Cégalapítás, székhelyszolgáltatás, bélyegző készítés egy helyen.
További információITT.

Cégalapítás hatósági engedély szükséges, ha tevékenység engedélyhez kötött.

Cégalapítás hatósági engedély szükséges abban az esetben, ha az alapítandó cégnek a tevékenységi köre hatósági engedélyhez van kötve. A cégalapítás addig nem lesz sikeres, azaz nem jegyzi be a céget a Cégbíróság, amíg a cégalapítás hatósági engedélyt nem adja ki az illetékes hatóság és azt nem csatolják a cégalapítás előtt a beadandó dokumentumokhoz. Cégalapításban jártas ügyvédi asszisztens illetve ügyvédjelölt kollégáink ingyen cégalapítás tanácsadásunk alkalmával erre is felhívják figyelmét és csatolják a cégalapítás hatósági engedélyt, ha szükséges. Cégalapítás hatósági engedély köteles fő vagy mellék tevékenységek részére is. Engedély köteles: például a hulladék gazdálkodás, temetkezési vállalkozás és bizonyos pénzügyi vállalkozásokhoz szükséges tevékenységek. Cégalapítás mellett vállaljuk székhelyszolgáltatását Budapesten és vidéken is egyaránt.

További információ ITT.